За още информация:
МУЗЕИ
ЦЪРКВИ И МАНАСТИРИ
ПРАЗНИЦИ
ПРИРОДА
ЕКОПЪТЕКА БЯЛА РЕКА
ХИЖА РАЙ И ВРЪХ БОТЕВ
КОННИ ТУРОВЕ
ЗАНАЯТИ
ГАЛЕРИЯ
 
 
Специално
  Докоснете се до местната култура в Калоферска къща на историята, където посетителите могат да се удивляват на експонатите или да се наслаждават на празничния дух като се опитат да посвирят на калоферска гайда.  
 
Запазване на културното наследство

Калофер има три музея, които са посветени на националната и местна история.

  • Музеят на Христо Ботев е единият от които може да се научи много за революционната история на България и дава възможност за посещение на родната къща на поета и революционер.
  • Едно от най-първите и важни училища за България през Възраждането е Даскал Ботевото училище. В него се разказва както за Ботевия баща – Даскал Ботьо Петков, така и за историята и методите на образование през тази епоха. Тук, благодарение на възстановките, посетителите могат да се върнат назад във времето, потапяйки се в атмосферата на класните стаи, разказите за взаимоспомагателния метод на учене, писането на пясък или с кремък или докосвайки се до интересните пособия, използвани от някогашните даскали.
  • Третият и най- нов музей в града е Калоферка къща на историята- своеобразен етнографки и културен център на града, представящ неговото живо наследство- тъкачеството и  традиционните местни черги, традиционни облекла и фестивални костюми, музикални инструменти и възстановка на типична гостна стая.

Елате и се насладете на Калоферската история!

Уебдизайн и поддържане на сайта - admin@kalofer.com