За още информация:
МУЗЕИ
ЦЪРКВИ И МАНАСТИРИ
ПРАЗНИЦИ
ПРИРОДА
ЕКОПЪТЕКА БЯЛА РЕКА
ХИЖА РАЙ И ВРЪХ БОТЕВ
КОННИ ТУРОВЕ
ЗАНАЯТИ
ГАЛЕРИЯ
 
 
Фокус
 

Конните маршрути в Калоферската част на Централен Балкан - една великолепна възможност да се насладите на дивата природа в Националния парк от седлото на кон. За да изпитате това върховно удоволствие изберете си маршрут и потърсете Пейо Недялков на тел: 0878154707

 
 
 
 
 
 
 
Конен туризъм в Калофер

В района на Калофер имате възможност и да пояздите кон, както това е направил Калифер войвода при основаването на града.

Легендата разказва как след като не успял да се справи с непокорния Калифер войвода и неговата дружина, турският султан със специален ферман му дал възможността да основе селище с независим статут, в замяна на което войводата да охранява прохода „Стражата” и да не напада турските кервани.
Калифер приел предложението с условието към селището да му се даде и територия, която той ще обходи на кон за два дни. Когато дошъл деня за определяне на територията, Калифер изпратил свои хора на определени места по трасето с отпочинали силни коне, така че да има възможност в постоянен галоп с няколко смени на конете да обходи възможно по голямо землище. Така градът се сдобил с огромна площ, което и до днес пази спомена за онази прочута езда на войводата.

Днес 400 години по късно имате възможността да се насладите на красивата природа в землището на Калофер и то от седлото на кон, както това е правил основателя на града, избирайки един от следните маршрути.

Маршрут "Малкото манастирче" - 1,5ч.
Маршрута тръгва от м. Паниците, минава през м. Параджишка поляна, от където се открива прекрасна гледка към Национален парк Централен Балкан и навлиза във вековна букова гора - "Манастирската кория", където се намира и Малкото манастирче. От двора на манастирчето се открива разкошна панорама към долината на Бяла река. След кратка почивка се тръгва обратно към Паниците. Продължителноста на този маршрут е 1,5 часа и не е необходима по-специална подготовка и екипировка. Маршрута се предлага целогодишно. Може да оставите вашия автомобил на Паниците, където има предвидено място за това.

Цената е 20,00 лв. на кон. За контакт Пейо Недялков   Тел: 0878154707

Маршрут "Панорама" - 2 ч.
Маршрута тръгва от м. Паниците, минава през м. Бряза, от където се открива прекрасна панорама към резерват "Джендема".След кратка почивка се тръгва към местността Лумът . Продължителноста на този маршрут е 2 часа и не е необходима по-специална подготовка и екипировка. Маршрута се предлага целогодишно. Може да оставите вашия автомобил на Паниците, където има предвидено място за това.

Цената е 25,00 лв. на кон. За контакт Пейо Недялков   Тел: 0878154707

Маршрут "Двата бука"- 3 ч.
Маршрута тръгва от м. Паниците минава през м. "Заногата", където екстремно се преудолява денивелация от 500 м. и се открива гледка към долината на река Тунджа и резерват "Джендема". След около 2 часа се стига до най-високата точка на маршрута - "Двата бука", старо хайдушко сборище, от където се разкрива смайваща гледка. На мястото има стара чешма и кът за отдих, където при Ваше желание може да се устрои и пикник. След почивката се тръгва надолу през м."Червенковец" и "Бряза", за да се върните на "Паниците". Продължителноста на този маршрут е 3 часа и се изисква по добра подготовка в ездата и добра екиперовка, тъй като се стига на 1200 м.н.в. Маршрута се предлага целогодишно. Може да оставите вашия автомобил на Паниците, където има предвидено място за това.

Цената е 35,00 лв. на кон. За контакт Пейо Недялков   Тел: 0878154707

Маршрут "По Царския път "- 3 ч.
Маршрута тръгва от м. Паниците минава през м. "Параджика", където се открива гледка към долините на Бяла река и река Тунджа .След около 2 часа се стига до най-високата точка на маршрута - "Каменливица", където буквално заставате на ръба на резерват "Джендема". Продължителноста на този маршрут е 3 часа и се изисква по добра подготовка в ездата и добра екиперовка, тъй като се стига на 1200 м.н.в. Маршрута се предлага целогодишно. Може да оставите вашия автомобил на Паниците, където има предвидено място за това.

Цената е 35,00 лв. на кон. За контакт Пейо Недялков   Тел: 0878154707

Маршрут "Заслон Ботев"- двудневен
Маршрута е изцяло в Национален парк Централен Балкан и тръгва от м. Паниците, минава през м. "Параджика", където пред Вас се разкрива смайваща гледка към резерват "Джендема". Следва преминаване през вековна букова гора и изкачване до 1450 м.н.в., където се намират хижа "Рай" и "Райското пръскало"- най високият водопад на Балканите. След кратка почивка продължавате към "Баш мандра" и заслон "Ботев". Заслона се намира на билото в подножието на връх "Ботев" и там се нощува. На другият ден по различен маршрут през връх "Ботев" и "Парджишки чал" се връщате на Паниците. Продължителноста на този маршрут е 2 дни и се изисква по добра подготовка в ездата и добра планиска екиперовка. Нощувката на заслона е на цена от 7,50 лв., а където предлагат и храна. По предварителна заявка може да бъде осигурена храна за двата дни. Маршрута се предлага от месец Юни до месец Октомври.Може да оставите вашия автомобил на Паниците, където има предвидено място за това.

Цената е75,00 лв. на кон. За групи от 4 до 6 човека се прави отстъпка от 5 лв. на човек. За контакт Пейо Недялков   Тел: 0878154707

Маршрут "Кадемлийски водопад"- тридневен
Маршрута е изцяло в Национален парк Централен Балкан и тръгва от м. Паниците, минава през м. "Параджика", където пред Вас се разкрива смайваща гледка към резерват "Джендема". Следва преминаване през вековна букова гора и изкачване до 1450 м.н.в.където се намират хижа "Рай" и "Райското пръскало"- най високият водопад на Балканите. След кратка почивка продължавате към "Баш мандра" и заслон "Ботев". Заслона се намира на билото в подножието на връх "Ботев" и там се нощува първата вечер. На другият ден през връх "Ботев" и м. "Смесите" се стига до един от най- атрактивните водопади в Национален парк Централен Балкан- Кадемлийски водопад. Маршрута за деня приключва с пристигането на хижа "Триглав", която е разположена в подножието на вторият по височина връх в Парка - "Триглав". На следващият ден с преход през село Тъжа и м. "Аламанското" тридневният тур завършва на Паниците. Продължителноста на този маршрут е 3 дни и се изисква много добра подготовка в ездата и добра планиска екиперовка. Нощувката на заслона и хижата е на цена от 7,50 лв., където се предлага и храна. По предварителна заявка може да се осигури храна за трите дни. Маршрута се предлага от месец Юни до месец Октомври. Може да оставите вашия автомобил на Паниците, където има предвидено място за това.

Цената е110,00 лв. на кон. За групи от 4 до 6 човека се прави отстъпка от 5 лв. на човек. За контакт Пейо Недялков   Тел: 0878154707

Забележка: Добре е резервациите да се правят минимум 2-3 дни по рано!

   
Уебдизайн и поддържане на сайта - admin@kalofer.com