За още информация:
МУЗЕИ
ЦЪРКВИ И МАНАСТИРИ
ПРАЗНИЦИ
ПРИРОДА
ЕКОПЪТЕКА БЯЛА РЕКА
ХИЖА РАЙ И ВРЪХ БОТЕВ
КОННИ ТУРОВЕ
ЗАНАЯТИ
ГАЛЕРИЯ
 
 
Фокус
 

Райското Пръскало е най-високият водопад в България и е близо до х. Рай.

 
 
 
 
 
Маршрути до хижа Рай и връх Ботев

Калофер е изходен пункт за покоряване от юг на най- високият връх в  Национален парк ”Централен Балкан”- връх „Ботев” /2376м.н.в./, както и до най- високият водопад в България – „Райското пръскало”/124м./ . Маршрута тръгва от м.”Паниците”, намираща се на 7 км северно от града и минава през м.”Понякя”, “Параджика”, “Каменливеца”,”Рогачева гора” и “Малък купен” , за да ви отведе след около 4 ч. до хижа „Рай” в подножието на „Райското пръскало”. Пътеката е изключително живописна, много добре маркирана с табели и лентова маркировка /синьо и бяло/ и с множество места за отдих, изградени от Дирекцията на парка. Хижата е разположена на едно от най-красивите места в Стара планина, разполага със 120 легла, както и с обща баня, кухня и лавка, стопанисва се от туристическо дружество „Хайдут”- Калофер.

От хижа „Рай” по изключително панорамната  „Тарзанова пътека” / зелено-бяла лентова маркировка/ за около 2,5-3 ч ще се изкачите до самият връх „Ботев” от където можете да продължите до х.”Плевен” /3,5-4 ч/ , х.”Тъжа” /4-4,5 ч/ и х.”Левски” /3,5-4 ч/. На връх Ботев НЯМА място за пренощуване, поради което трябва да предвидите нощувка в някоя от хижите в района.

До хижа „Левски” можете да стигнете и по директната пътека от хижа”Рай” през „Баш мандра” за  около 4 ч по маркираното със синьо-бяло трасе.
Друг маршрут за връх „Ботев” се отделя от м.”Параджик” през „Параджишки чал” и заслон „Мринка”, който е обозначен с жълто-бяла маркировка и е с продължителност около 6 часа.

Добра възможност предоставя подхода от „Бяла река”, който дава възможност след  посещението на еко-пътека „Бяла река” да се включите в трасето за хижа „Рай” и връх „Ботев” чрез пътеката тръгваща в дясно от входа на еко-пътеката. Тя е маркирана с зелено-бяла лентова маркировка и след около 1,5 ч ще ви изведе на главната пътека за хижа „Рай” - м.”Параджика”.

 

 

Уебдизайн и поддържане на сайта - admin@kalofer.com