За още информация:
МУЗЕИ
ЦЪРКВИ И МАНАСТИРИ
ПРАЗНИЦИ
ПРИРОДА
ЕКОПЪТЕКА БЯЛА РЕКА
ХИЖА РАЙ И ВРЪХ БОТЕВ
КОННИ ТУРОВЕ
ЗАНАЯТИ
ГАЛЕРИЯ
 
 
Календар за празници
   
Йорданов ден / Годишнина от Рождението на Ботев 6 Януари
 
Кукери Февруари / Март
 
Гергьов ден 6 Май
 
Годишнина от Гибелта Ботев 2 Юни
 
Кирик Края на Юли
 
Коледа 25 Декември
   
 
 
 
 
Преживейте богатите традиции на Калофер

Един от най- добрите начини да усетите и съпреживеете калоферския празничен дух и богатство на традициите е да се наслаждавате заедно с местните жители на някой от типичните годишни празници, започващи от Йордановден през началото на януари до Коледа през декември.

  • Йордановден и Рождението на Христо Ботев- празничния ден започва много рано сутринта на 6 януари с празнична Света Литургия в църквата „Св. Архангел Михаил”, намираща се на десния бряг на р. Тунджа. С празнично шествие се събират свещениците от трите църкви в града на определеното за ритуала място.След това голяма група, обикновено не по- малко от 60-80 мъже, облечени в традиционни дрехи, със съпровод на гайди и тъпани влизат в замръзналата река за улавянето на Светия Кръст, хвърлен в реката от свещеника с благословия за здраве и благоденствие. Уловеният кръст се дава на най- младия участник (обикновено деца между 7 – 10 год.) и всички заиграват хоро в ледените води, пеейки традиционни песни. Хорото продължава и навън, като към него се присъединяват и хора от множеството, наблюдавали ритуала. Празничния ден продължава с чествания, посветени на рождението на националния герой Христо Ботев в центъра на града с поднасяне на Гирлянд на славата и поклонение пред паметника на поета и революционера.
  • Кукери- празника се чества в града винаги в неделята на Сирни заговезни, преди да започне Великия Великденски пост. Голяма група от местни мъже, младежи и деца радват жителите и гостите на града с дълги кукерски танци в центъра на Калофер, облечени с оригинални кукерски костюм
  • Гергьовден- празника символизира настъпването на пролетта и началото на скотовъдния сезон. Сутринта на Гергьовден всички къщи в града осъмват закичени с клонки бук.
  • Ботеви дни- дните около 2 юни са посветени на честванията, отбелязващи гибелта на Христо Ботев. Дните са изпълнени с концерти и представления, а кулминацията е в навечерието на празника, когато на мемориалния комплекс се провежда тържествена заря- проверка.
  • Кирик- местните хора празнуват празника в последните почивни дни на месец юли, когато всички се отдават на празнуване по бреговете на Бяла река или река Тунджа. На около 5 км от града се намира и параклис, с място за отдих около него, което носи името „Св. Кирик и Юлита” и където на датата на църковното честване на светиите се извършва празничен водосвет.
  • Коледа- един от най- прекрасните моменти в Калофер, когато вали хубав сняг и вратите на всяка къща са отворени за коледари, които в Калофер са много и за традиционните коледарски песни. Посещенията на коледарските групи продължават цяла нощ.

Бъдете участник в някой от местните Калоферски празници и преживейте богатите традиции. Малък календар ще намерите на тази страница.

Уебдизайн и поддържане на сайта - admin@kalofer.com