За още информация:
ОБЩЕСТВЕН СЪВЕТ- КАЛОФЕР
НАЦИОНАЛЕН ПАРК
РЕГИОН
ГАЛЕРИЯ
 
 
Градът на Ботев
 
 
... Настане вечер - месец изгрее, звезди обсипат сводът небесен; гора зашуми, вятър повее, - Балканът пее хайдушка песен!
 
 
Добре дошли в Калофер!

Град Калофер е разположен в непосредствена близост до Национален парк Централен Балкан, в подножието на връх Ботев и е своеобразен вход за Парка. Мястото разполага с огромно богатство от история и кара местните хора да се гордеят с него. Тук можете да усетите духа на автентичните традиции, да научите нещо за местната история и да почувствате прекрасната природа.

Ако искате да научите нещо за местната история и да наобиколите известната къща на поета и революционер Христо Ботев или да се насладите и да походите пеша по прекрасната екопътека или някой друг заслужаващ си маршрут, Вашето време в Калофер ще бъде несъмнено като една награда за Вас.

Легендата за Алтън Калофер

Ехото на историята и културата продължава да се носи през Балкана - от легендите за хайдутите до революционните стихове, вдъхновени от освободителното движение. Легендата разказва, че Калофер е основан в средата на 16-ти век, когато група мъже, предвождани от Калифер войвода, “владеели” тази част на Стара планина и постоянно нападали преминаващите турските кервани. Невъзможността да се справи с Калифер войвода и хората му, принудила Султана да разреши на хайдутите да се заселят по тези земи при условие, че престанат да нападат керваните. Войводата приема предложението и се установява в землището на днешен Калофер. Легендата също разказва, че заселвайки се тук, тези мъже нямали жени и затова "откраднали" невести от близкия град Сопот.

През следващите векове Калофер израства като важен културен и търговски център, с доходоносен поминък за местните хора, заради което бил наречен „Алтън Калофер” /Златен Калофер/. Като културен център, в Калофер са се учили и някои от най-великите хора на България и най-известният син на Калофер - поета и революционера Христо Ботев.
Уебдизайн и поддържане на сайта - admin@kalofer.com